Preskocit navigáciu

5. pluk špeciálneho určenia rozširuje spôsobilosti o K9


5. pluk špeciálneho určenia rozširuje spôsobilosti o K9

     Od októbra 2024 rozšíril 5. pluk špeciálneho určenia (5. pšu) svoje spôsobilosti o novú K9 jednotku, ktorá je tvorená špeciálnymi operátormi a služobnými psami vycvičenými na zvládanie náročných stresujúcich situácií. Tieto psy, známe ako viacúčelové služobné psy (MPC - Multi-Purpose Canine), sú starostlivo vyberané a trénované na celý rad náročných úloh, vrátane detekcie a zadržania. Ich schopnosti podporujú operačné tímy Síl pre špeciálne operácie (SŠO), ako sú protiteroristické jednotky (CT) a úderné výsadkové skupiny, pri širokom spektre špeciálnych operácií.
      Medzi hlavné zručnosti K9 patrí pokročilý čuch a silný zákus, ktoré sú kľúčové pri identifikácii a eliminácii hrozieb. Psy sú pripravené na nasadenie v rôznych prostrediach, vrátane zlanenia z vrtuľníka, zoskokov padákom či obojživelných operácií na člnoch.
      Pridanie K9 spôsobilosti je v súlade s normami SŠO NATO, kde sú jednotky so služobnými psami dôležitou súčasťou pripravenosti na misie. Integrácia tejto špecializovanej schopnosti v rámci národných SŠO má za cieľ zvýšiť bezpečnosť a efektívnosť operácií.
      K9 jednotka zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane členov tímu pred skrytými hrozbami, ako sú improvizované výbušné systémy (IED) a skryté zbrane. Okrem toho psy pomáhajú pri neutralizácii vysokohodnotných cieľov počas priamych akcií. V určitých prípadoch môže byť K9 nasadená aj v rámci NATO misií v zostave Special Operation Task Group (SOTG).


5. pluk špeciálneho určenia rozširuje spôsobilosti o K9 5. pluk špeciálneho určenia rozširuje spôsobilosti o K9 5. pluk špeciálneho určenia rozširuje spôsobilosti o K9 5. pluk špeciálneho určenia rozširuje spôsobilosti o K9 5. pluk špeciálneho určenia rozširuje spôsobilosti o K9 5. pluk špeciálneho určenia rozširuje spôsobilosti o K9

Autor: kpt. Sylvia ŠEBESTIAN, príslušníčka 5.pšu , Foto: príslušník 5.pšu - Dátum: 01.10.2024
Čítanosť: 73
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share