Preskocit navigáciu

Military Free Fall Course – nová spôsobilosť pre “špeciálov”


Military Free Fall Course –  nová spôsobilosť pre “špeciálov”

     Po 30 rokoch od vzniku pluku sa naše špeciálne jednotky môžu pochváliť dosiahnutím novej spôsobilosti: v uplynulých dvoch mesiacoch absolvovala dvadsiatka operátorov pilotný kurz Military Free Fall (MFF) pod vedením skúsených inštruktorov.
     Výcvik pozostával z niekoľkých fáz. Predmetom prvej, v rozsahu dvoch týždňov, bolo úspešné zvládnutie teoretických základov, bezpečnostných a núdzových postupov, balenie padákov a nácvik jednotlivých činností vo veternom tuneli. Skúškami sa pozemná kapitola uzavrela a naši chlapci boli pripravení nastúpať medzi mraky.
     Bezpečné opustenie lietadla, stabilný voľný pád, kontrolované rotácie a kĺzanie, či návrat do stabilnej polohy po jej úmyselnom narušení - to všetko boli úlohy druhej fázy, teda základného výcviku voľného pádu. Nasledovalo niekoľko úvodných zoskokov s inštruktorom a preskúšanie, vyhodnotenie a po niekoľkých dňoch opäť stál každý z operátorov na rampe lietadla: sám vnímal hluk motorov a ohlušujúci nápor vzduchu. V hlave si opakoval núdzové postupy a úlohu, ktorú bude vo vzduchu plniť, no pri pohľade na krajinu z výšky sa žiadny neubránil nepatrnému úsmevu... je to tu! Signál „VPRED!“, odhodlaný krok k okraju, silný odraz. Zrodenie výsadkára...
     Čo však odlišuje vojenského výsadkára od civilného je rozsah a množstvo vybavenia, s ktorým opúšťa lietadlo. Po 25. zoskoku boli všetci operátori pripravení na prechod do fázy 3.: na prechod do rýdzo vojenskej sféry Military Free Fall. Postupne tak na seba nabaľovali ďalší a ďalší materiál. Zoskoky s upevnenou zbraňou takmer okamžite doplnila dýchacia maska a prislúchajúca kyslíková fľaša. Tá je nevyhnutná pre každý zoskok z výšky presahujúcej 4 kilometre, teda pre zoskoky typu HALO a HAHO (High Altitude Low Opening/High Altitude High Opening). Špeciálne skonštruovaný batoh umožňujúci výskok s ľubovoľným materiálom, takzvaný “container”, predstavoval ďalšiu výzvu, pretože vážil aj viac ako 40 kilogramov. No aj táto výzva bola pre našich chlapcov hračkou. Úspešné zavŕšenie ďalšej z fáz výcviku dôkladne preveril HAHO zoskok s kompletným materiálom (zbraň, kyslík, container) s navigačným preletom na vzdialenosť približne 20 kilometrov, kde sa aj pristátie do štvorca 100 x 100 metrov od vytýčeného cieľa ukázalo ako bezproblémová úloha.
     Pomyselnú „čerešničku na torte“ však predstavovali taktické nočné zoskoky – štvrtá a zároveň záverečná fáza. Jeden cvičný zoskok „naľahko“ a okamžitý prechod na kompletný materiál doplnený o prístroj nočného videnia, vďaka ktorému sú operátori schopní identifikovať cieľovú plochu a bezpečne pristáť do štvorca 200 x 200 metrov v absolútnej tme. Jediným záchytným bodom im boli infračervené stroboskopické svetlá označujúce smer vetra, no napriek tomu aj túto úlohu po HAHO navigačnom prelete bezpečne zvládli.
     Zahraničným inštruktorom počas celej doby výcviku asistoval jeden inštruktor z radov 5. pluku, ktorý má s týmto druhom zoskokov bohaté skúsenosti. Táto vzájomne obohacujúca výmena skúseností sa stala základom pre ďalšiu spoluprácu na inštruktorskej úrovni.
     Úspešným ukončením MFF kurzu získali nielen slovenské špeciálne sily, ale i celé ozbrojené sily, úplne novú spôsobilosť, ktorá otvára nespočet možností doma i vo svete: môžeme hrdo deklarovať schopnosť zasadiť kompletnú skupinu špeciálnych operácií so všetkým potrebným materiálom a výzbrojou na vzdialenosť niekoľko desiatok kilometrov v absolútnej tme s minimálnym rizikom odhalenia. Takáto schopnosť nachádza uplatnenie nielen pri vedení špeciálnej bojovej činnosti, no aj pri záchrane rukojemníkov z extrémne ťažko dostupného prostredia.


Military Free Fall Course –  nová spôsobilosť pre “špeciálov”Military Free Fall Course –  nová spôsobilosť pre “špeciálov”Military Free Fall Course –  nová spôsobilosť pre “špeciálov”Military Free Fall Course –  nová spôsobilosť pre “špeciálov”Military Free Fall Course –  nová spôsobilosť pre “špeciálov”Military Free Fall Course –  nová spôsobilosť pre “špeciálov”Military Free Fall Course –  nová spôsobilosť pre “špeciálov”Military Free Fall Course –  nová spôsobilosť pre “špeciálov”Military Free Fall Course –  nová spôsobilosť pre “špeciálov”Military Free Fall Course –  nová spôsobilosť pre “špeciálov”

Autor: príslušník 5. pšu , Foto: príslušník 5. pšu - Dátum: 28.11.2023
Čítanosť: 1956
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share