Preskocit navigáciu

Rozlúčka s najstarším slovenským generálom


Rozlúčka s najstarším slovenským generálom

V dome smútku na trenčianskom cintoríne sa 16. januára rozlúčila vojenská i civilná verejnosť s najstarším slovenským generálom.

Generálmajor vo výslužbe Ján Samuel Strcula zomrel 11. januára, necelých päť mesiacov pred svojou storočnicou. Narodil 4. mája 1912 vo Vyšnej Boci. Od roku 1936 do konca roku 1971 pôsobil v armáde. Zúčastnil sa bojov v druhej svetovej vojne.

Za rezort obrany sa s generálom Strculom rozlúčil náčelník Generálneho štábu OS SR generálmajor Peter Vojtek, za vojenských dôchodcov generálmajor v. v. Rudolf Tvaroška a za Slovenský zväz protifašistických bojovníkov plk. v. v. Tomáš Švec. Všetci vo svojich rozlúčkových príhovoroch zdôraznili lásku generála k armáde, vojenskej povinnosti, ale aj slobode a demokracii.

Túto vlastnosť prejavil generál Strcula aj tým, keď sa v septembri 1944 z oblasti východného Slovenska, kde bol príslušníkom dvoch slovenských divízií, ktoré boli Nemcami odzbrojené, prebil na povstalecké územie a bojoval v SNP proti nemeckým vojskám.

Generálmajor Peter Vojtek, ktorý bol ešte nedávno veliteľom trenčianskej posádky pripomenul, že generál Strcula sa aj napriek svojmu vysokému veku živo zaujímal o ozbrojené sily a dianie v nich.

Generálmajor vo výslužbe Ján Samuel Strcula sa stal historicky najstarším slovenským generálom, ktorý sa dožil takého vysokého veku.


Rozlúčka s najstarším slovenským generálomRozlúčka s najstarším slovenským generálomRozlúčka s najstarším slovenským generálomRozlúčka s najstarším slovenským generálomRozlúčka s najstarším slovenským generálomRozlúčka s najstarším slovenským generálomRozlúčka s najstarším slovenským generálomRozlúčka s najstarším slovenským generálomRozlúčka s najstarším slovenským generálom

Autor: MO SR - Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 17.01.2012
Čítanosť: 14440
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share