Preskocit navigáciu

Spolupráca s Českou republikou v operáciách aj v oblasti vzdelávania


Spolupráca s Českou republikou v operáciách aj v oblasti vzdelávania
Možnosti ďalšej spolupráce ozbrojených síl SR s Armádou Českej republiky boli hlavnou témou rokovaní náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Ľubomíra Bulíka s náčelníkom Generálneho štábu Armády ČR armádnym generálom Vlastimilom Picekom v rámci prihraničného stretnutia 22. – 23. novembra v českých Buchloviciach. Obaja generáli spoločne potvrdili, že stretnutie je ďalším z krokov úspešnej spolupráce medzi ozbrojenými silami oboch štátov.
 
Spolupráca v ďalšom období bude orientovaná aj na oblasť spoločných vzdelávacích projektov a operácie medzinárodného krízového manažmentu. Spolupráca je rozbehnutá aj v oblasti obranného plánovania, kde sa už uskutočnilo prvé bilaterálne rokovanie s českou stranou.
 
Podľa generála Bulíka je hľadanie spoločných riešení a zdieľanie spôsobilostí cestou, ktorou by sa ozbrojené sily našich štátov mali uberať. Náčelník GŠ OS SR zdôraznil, že sa bude snažiť využiť súčasné slovenské predsedníctvo V4 k rozbehnutiu medzinárodnej spolupráce ozbrojených síl všetkých štyroch krajín.

Náčelníci generálnych štábov Armády Českej republiky a ozbrojených síl Slovenskej republiky v rámci stretnutia spoločne položili vence k Pamätníku obetí 2. sv. vojny v obci Salaš.

Náčelníci generálnych štábov ozbrojených síl Slovenskej republiky a Českej republiky zhodnotili prihraničné stretnutie ako veľmi prospešné, hlavne v ďalšej možnej spolupráci v oblasti výchovy a vzdelávania a v oblasti medzinárodného krízového manažmentu.
 
V súvislosti s ukončením pôsobenia Slovenskej republiky v operácii KFOR v Kosove, pozval generál Bulík svojho českého kolegu armádneho generála Vlastimila Piceka na slávnostný ceremoniál odovzdávania medailí pri príležitosti návratu slovenských príslušníkov z operácií ISAF a KFOR, ktorý sa uskutoční 17. decembra 2010 v Prešove. Náčelník Generálneho štábu OS SR plánuje udeliť medaily aj vybraným príslušníkom AČR pôsobiacim v Kosove.

Náčelníci generálnych štábov sa stretli v BuchloviciachNáčelníci generálnych štábov sa stretli v BuchloviciachNáčelníci generálnych štábov sa stretli v BuchloviciachNáčelníci generálnych štábov sa stretli v BuchloviciachNáčelníci generálnych štábov sa stretli v BuchloviciachNáčelníci generálnych štábov sa stretli v BuchloviciachNáčelníci generálnych štábov sa stretli v BuchloviciachNáčelníci generálnych štábov sa stretli v BuchloviciachNáčelníci generálnych štábov sa stretli v BuchloviciachNáčelníci generálnych štábov sa stretli v Buchloviciach

Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: AČR - Mira Třebická - Dátum: 24.11.2010
Čítanosť: 19385
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share