Pracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu Indiana


Pracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu Indiana

Dňa 28. augusta 2024 privítal veliteľ Vzdušných síl OS SR generálmajor Róbert Tóth spolu so svojím zástupcom brigádnym generálom Martinom Kuterkom v budove veliteľstva vzdušných síl delegáciu z Národnej gardy štátu Indiana.

Zahraničnú delegáciu viedol veliteľ Indiana National Guard, generálmajor R. Dale Lyles. Medzi ďalších významných účastníkov patrili aj generálmajor Kevin V. DOYLE (Air National Guard Assistant to the Commander, USAFE - AF Africa) či brigádny generál Michael D. Stohler (Assistant Adjutant General - Air). Túto delegáciu sprevádzal náčelník vojenského štábu NATO, brigádny generál Martin Remeš.

Nosnou témou tohto pracovného stretnutia bola vzájomná spolupráca medzi Vzdušnými silami OS SR a Indiana National Guard. Na stretnutí sa diskutovalo najmä o projektoch F-16 či UH-60M s dôrazom na výcvik pilotov, technický a zabezpečovací personál. Dôležitou témou boli najmä novoprijaté stíhacie lietadlá F-16, ktoré sme prijali v júli 2024, ako aj možnosti ďalšieho výcviku a súvisiacich kurzov u zahraničného partnera. Veríme, že práve skúsenosti našich zahraničných partnerov s touto technikou budú zárukou bezproblémového zavedenia týchto stíhacích lietadiel do OS SR.

Ozbrojené sily SR a Indiana National Guard spolupracujú v rámci Programu štátneho partnerstva už 30 rokov. Úlohou tohto programu je zlepšiť prístup k rôznym technológiám, zvýšiť bojaschopnosť ozbrojených síl a zlepšiť ich interoperabilitu. Okrem toho program poskytuje možnosť zúčastňovať sa na rôznych výcvikových aktivitách, cvičeniach či stretnutiach.


Pracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu IndianaPracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu IndianaPracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu IndianaPracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu IndianaPracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu IndianaPracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu IndianaPracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu IndianaPracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu IndianaPracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu IndianaPracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu IndianaPracovné stretnutie s delegáciou z Národnej gardy štátu Indiana

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 03.09.2024
Čítanosť: 137
Verzia pre tlač

Skočiť na menu