Preskocit navigáciu

Spolupráca Američanov a trebišovských špeciálov


Spolupráca Američanov a trebišovských špeciálov

   

 Sily pre špeciálne operácie v uplynulých dňoch prijali návštevu partnerov zo Spojených štátov amerických. V dňoch 13. až 15. júla navštívili Žilinu, Trenčín a Trebišov štábni nadrotmajstri Charles W. Gregory Jr., veliaci poddôstojník U. S. Army Southern European Task Force – Africa a Christopher D. Clapin, veliaci poddôstojník 173rd Airborne Brigade. 
          Slovenskú stranu zastupoval veliaci poddôstojník Veliteľstva Síl pre špeciálne operácie (VeSŠO) štábny nadrotmajster Martin Boháčik, zástupca veliteľa trebišovského 23. motorizovaného práporu (23. mopr) major Marek Barna a ďalší poddôstojníci zo Síl pre špeciálne operácie.
             Štábny nadrotmajster Gregory na adresu výsadkových jednotiek poznamenal, že „sú ofenzívne, nie defenzívne a v tomto duchu musia byť budované a úlohované.“ Spolupráca medzi slovenskou a americkou stranou bola započatá na základe zámeru veliteľa Síl pre špeciálne operácie brigádneho generála Branislava Benku a prerokovaná začiatkom roku 2021 v nemeckom Štuttgarte. Mapovanie možností spolupráce veliacimi poddôstojníkmi začalo už v prvý deň v Bratislave. Tam návštevu prijal hlavný poddôstojník Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) štábny nadrotmajster Marcel Kaniak. Ešte v ten deň delegácia navštívila VeSŠO aj Výcvikovú základňu Síl pre špeciálne operácie (VZSŠO) v Žiline. V Trenčíne sa od štábneho nadrotmajstra Boháčika dozvedeli viac o SŠO OS SR, ich histórii, štruktúre a úlohách. V Žiline nadrotmajster Peter Cibrín, veliaci poddôstojník VZSŠO, delegácii podal informácie o „výcvikovke“ a spolu s ostatnými ju sprevádzal na práve realizovanom kurze Airborne v časti venovanej výsadkovej príprave. Kurz má aktuálne viac ako desiatku frekventantov - príslušníkov 23. mopr. 
             V ďalšom dni sa skupina stretla s brigádnym generálom Benkom v Centre výcviku Lešť, odkiaľ sa presunula na sever Slovenska a pozrela si budúcu dislokáciu 52. výsadkového práporu. Vo štvrtok 15. júla si v posádkovom cvičisku Veľké Ozorovce hostia pozreli ukážku materiálu, mobility práporu a jeho zbraňových systémov. „Automobilová mobilita je pre vás druhoradá. Vašou hlavnou mobilitou sú vaše silné nohy, silné chrbáty a veľké ruksaky. Budete zasadení na padáku bez mobility,“ poznamenal štábny nadrotmajster Gregory. Neskôr nasledovala prehliadka priestoru, možností výcviku a základné informácie o trebišovských líškach.


FotoIFotoIFotoIFotoIFotoIIFotoIIFotoIIFotoIIFotoIIIFotoIIIFotoIIIFotoIIIFotoIVFotoIVFotoIVFotoIVFotoVFotoVFotoVFotoVFotoVIFotoVIFotoVIFotoVIFotoVIIFotoVIIFotoVII

Autor: štábny nadrotmajster Martin Boháčik, VeSŠO, poručíčka Miroslava Mindárová, VeSŠO , Foto: poručíčka Miroslava Mindárová, VeSŠO, príslušník 23. mopr - Dátum: 26.07.2021
Čítanosť: 4241
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share