Preskocit navigáciu

Swift Response so slovenskými pozorovateľmi


Swift Response so slovenskými pozorovateľmi

 Medzinárodné cvičenie Swift Response v tomto roku v Rumunsku poskytlo priestor pre  viac ako sedemtisíc výsadkárov z krajín ako Holandsko, Nemecko, Poľsko, Rumunsko a USA a je časťou komplexnejšieho celku - cvičenia Defender Europe 21.

 Slovenské Sily pre špeciálne operácie na medzinárodnú aktivitu vyslali zástupcov z Veliteľstva Síl pre špeciálne operácie, Výcvikovej základne Síl pre špeciálne operácie a 23. motorizovaného práporu. Zástupcovia jednotlivých útvarov nahliadli na činnosť zahraničných výsadkových jednotiek v účelových zoskupeniach v čase riadenia spoločných bojových činností v mnohonárodných expedičných operáciách, sledovali možné výsadkové spôsobilosti hromadného zasadenia práporu vzdušnou cestou, plánovací proces, prípravu a reálne zasadenie do priestoru.

 Skvelú pripravenosť cvičiacich výsadkových jednotiek preveril hromadný výsadok z lietadiel C-17, C-27J Spartan, C-295 Casa. Okrem výsadkárov boli padákmi vysadené aj platformy ťažkej techniky.

 Cieľom cvičenia Swift Response bolo budovanie pripravenosti a zintenzívnenie interoperability medzi zúčastnenými krajinami.

 Cvičenie Defender Europe 21 ako celok (máj – jún 2021) pokrýva až 28 tisíc cvičiacich zo 16 krajín a  jasne poukazuje na dôležité partnerstvo medzi krajinami NATO i na záväzky v oblasti bezpečnosti medzi partnermi a spojencami.



Autor: poručíčka Miroslava Mindárová, VeSŠO , Foto: plukovník Pavel Švelka, VeSŠO - Dátum: 30.05.2021
Čítanosť: 3154
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share