TASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie


TASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie

    Šamorín 7. apríla (TASR) - Slovenská republika (SR) po prvý raz hostila medzinárodnú konferenciu veliteľov Síl pre špeciálne operácie (SŠO) členských krajín NATO. Konala sa od 4. do 6. apríla 2023 v Šamoríne.
     Veliteľ slovenských SŠO brigádny generál Jaroslav Krám podotkol, že je veľkou cťou, že Slovensko môže historicky po prvýkrát hostiť konferenciu, na ktorej sa stretávajú všetci velitelia SŠO členských krajín NATO a naši ďalší partneri, a to obzvlášť v čase, keď iba minulý týždeň SR oslávila 19. výročie vstupu do Aliancie. „Dôležitosť spoločných výcvikov, vzájomného vzdelávania, no predovšetkým vytvorenie priam až priateľských väzieb so spojencami je kľúčové, zabezpečuje nám totiž neustále zvyšovanie našej operačnej pripravenosti,” skonštatoval brigádny generál Krám.
     Konferenciu organizuje Veliteľstvo ŠO NATO (NSHQ - NATO Special Operations Headquarters) so sídlom v belgickom Shape dvakrát ročne, vždy v inej krajine. Štafetu nasledujúce zasadnutie preberá Slovinsko. „Na konferencii sa zúčastňujú významní predstavitelia SŠO členských krajín NATO i partnerských krajín, medzi najvýznamnejších účastníkov patril veliteľ NSHQ Antonio M. Fletcher a veliteľ Veliteľstva ŠO USA v Európe Steven G. Edwards. Tí všetci v prítomnosti významných partnerov NSHQ,” ozrejmil podplukovník Mário Pažický.
     Súčasťou programu konferencie bola i prezentácia vybraných spôsobilostí SŠO. Hlavným námetom dynamickej ukážky bolo po dôkladnom zbere informácií eliminovať nepriateľskú aktivitu protivníka, ktorý sa vydával za obsluhujúci lodný personál. „Podľa zistených informácií bol nepriateľ ozbrojený strelnou i tzv. chladnou zbraňou a pripravený uškodiť alebo zlikvidovať prítomných vysokých predstaviteľov. Týmto sa stal cieľom s vysokou prioritou,” priblížil podplukovník Pažický.
     Na zastavenie pohybujúcej sa lode, na ktorej palube sa nachádzal objekt určený k eliminácii, bola podľa neho využitá sila vojenského vrtuľníka a varovné výstrely. „Infiltráciu operátori zo SŠO, konkrétne zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia, realizovali člnmi po vodnej hladine i vzdušnou cestou spustením sa po hrubom lane z vrtuľníka UH-60M Black Hawk slovenských vzdušných síl. Rýchle obsadenie lode, prevzatie kontroly nad prostredím a chirurgicky presný úder malo za následok úspešné odzbrojenie a zneškodnenie nepriateľa.” dodal.


TASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie ITASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie ITASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie ITASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie ITASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie IITASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie IITASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie IITASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie IITASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie IIITASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie IIITASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie IIITASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie IIITASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie IVTASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie IVTASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie IVTASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie IVTASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie VTASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie VTASR: SR hostila medzinárodnú konferenciu Síl pre špeciálne operácie V

Autor: TA SR a poručíčka Miroslava Mindárová/57. samo , Foto: poručíčka Miroslava Mindárová/57. samo - Dátum: 25.04.2023
Čítanosť: 2141
Verzia pre tlač

Skočiť na menu